Rosanna Zari

Rosanna Zari, dottore agronomo libero professionista, titolare Studio Zari agronomi e forestali, componente comitato nazione vini DOP e IGP del MASAF dal 2018, ha iniziato la sua attività professionale come analista di laboratorio sui vini, con analisi chimiche e organolettiche, proseguendo la sua attività con uno studio professionale affiancata da Colleghi del settore agronomico, svolgendo consulenza sui temi:Progettazione e asseverazione inerente i vigneti ;assistenza tecnica e legislativa in settore vitivinicolo; attività di pianificazione e progettazione e coordinamento per realizzazione cantine, vigneti e sviluppo di aziende vitivinicole in genere; procedure di corretta prassi igienica e HACCP in stabilimenti enologici (zone di produzione Vernaccia di S.Gimignano, Brunello di Montalcino e Chianti; progetti di finanziamento nell’ambito del PSR e OCM del settore vitivinicolo, esperta di enoturismo e socio fondatore della Fondazione Enoteca Italiana Siena.
Rosanna Zari, agronomist and freelance professional, is the owner of Studio Zari, Agronomists and Foresters. Since 2018, she has been a member of the National Committee for DOP and IGP Wines at MASAF. She began her professional career as a laboratory analyst specializing in wine, focusing on both chemical and organoleptic analyses. Her work evolved as she established her own professional studio, collaborating with colleagues in the agronomy sector. Her consulting services cover a wide range of topics, including vineyard design and certification, technical and legislative assistance in the wine sector, planning and coordination for the construction of wineries and vineyards, as well as the development of wine companies. She is also involved in the implementation of proper hygiene practices and HACCP procedures in winemaking facilities, particularly in the production areas of Vernaccia di San Gimignano, Brunello di Montalcino, and Chianti. Additionally, she specializes in funding projects within the framework of the Rural Development Program (PSR) and the Wine Sector Common Market Organization (OCM), and is an expert in wine tourism. She is a founding member of the Fondazione Enoteca Italiana Siena.