Rossano Boffa

 Rossano Boffa

Enotecnico, cresciuto nella cantina di famiglia specializzata in uve Barbera nell’area del Nizza DOCG, è approdato nel 2002 alla Luigi Bosca di Canelli, dove lavora tuttora. Negli anni in Bosca, sta avendo l’opportunità di occuparsi di Enologia a 360°: dall’intero ciclo produttivo (vigneti, vinificazione, spumantizzazione, invecchiamento, infusioni per vermouth, assemblaggi di cocktail aromatizzati, imbottigliamento) alle fasi trasversali (Qualità e Sicurezza alimentare, legislazione, R&D, impianti, infrastrutture, Industria 4.0, laboratorio e, naturalmente, degustazione). Fa parte del consiglio dell’organizzazione per la comunicazione delle conoscenze in Enologia (OICCE) ed è membro delle commissioni d’assaggio per i vini D.O.C e D.O.C.G. presso Valoritalia.


Enotecnico, who grew up in the family winery specializing in Barbera grapes in the Nizza DOCG area, he joined Luigi Bosca in Canelli in 2002, where he still works today. Over the years in Bosca, he has been having the opportunity to deal with Enology at 360 °: from the entire production cycle (vineyards, vinification, sparkling winemaking, aging, infusions for vermouth, blending of flavored cocktails, bottling) to the transversal phases (Quality and Safety food, legislation, R&D, plants, infrastructures, Industry 4.0, laboratory and, of course, tasting). He is a member of the board of the organization for the communication of knowledge in Oenology (OICCE) and is a member of the tasting commissions for D.O.C and D.O.C.G. at Valoritalia.