Ogni anno partecipano alle sessioni di degustazione 60 commissari tra enologi, buyer, importatori, tecnici e giornalisti provenienti dall’Italia e dall’estero, ai quali diamo l’opportunità di conoscere, più da vicino, i vini in concorso e i territori dai quali essi provengono.

Leonardo Romanelli

Italy | Toscana

Fiorentino, superato ampiamente il mezzo secolo, ha un lavoro difficile da descrivere, visto che ne racchiude tanti: ha deciso da tempo di voler fare il moderno Anton Ego, critico gastronomico modello “Ratatouille”, seduto nelle tavole di ristoranti di tutta Italia. Da sempre si occupa anche del vino, che insegna a degustare e lo presenta in eventi pubblici, oltre ad avere insana passione per le arti, che coltiva con passione sfrenata, da quella dell’insegnamento a quella del teatro con incursioni musicali e televisive, senza scordarsi della sua vera attività, professore alla scuola alberghiera e docente in Master Universitari. Organizzatore di eventi gastronomici ad ampio raggio, come i pellegrinaggi a tema alimentare o le session di cuochi che si fanno convincere a partecipare ad eventi imperdibili, riesce, non dormendo quasi mai, ad essere scrittore curioso, cronista del gusto. Ha scelto con gioia di passare le sue giornate a tavola o in cantina, attività che volge con piacere inaudito. Ultima attività messa in ponte è quella di artista performer per eventi legati al vino.


“Fiorentino”, well over half a century old, has a job that is difficult to describe, since it contains many: he has long ago decided that he wanted to be the modern Anton Ego, a “Ratatouille” model food critic, sitting in restaurant tables all over Italy. He has always also been involved in wine, which he teaches how to taste and presents it in public events, as well as having an insane passion for the arts, which he cultivates with unbridled passion, from that of teaching to that of the theater with musical and television incursions, without forget about his real activity, professor at the hotel school and lecturer in University Masters. Organizer of wide-ranging gastronomic events, such as food-themed pilgrimages or chefs’ sessions who are persuaded to participate in unmissable events, he manages, almost never sleeping, to be a curious writer, a chronicler of taste. He has chosen with joy to spend his days at the table or in the cellar, an activity that he turns with unheard of pleasure. The last activity bridged is that of artist performer for events related to wine.

Teodoro Sdroulias

Grecia

Giornalista, Direttore della rivista Agrotorama. Presentatore e produttore di trasmissioni televisive che riguardano l’agricoltura, il vino, l’enologia e la civilita rurale, trasmesse in circa dieci emittenti greche. Direttore di Enoathe, che racchiude aziende di vino della regione della Tessaglia. Ambasciatore delle Citta del Vino. Ambasciatore delle Città del Bio. Giudice in numerosi concorsi internazionali di vino.


Journalist, Director of Agrotorama magazine. Presenter and producer of television programs concerning agriculture, wine, enology and rural civilization, broadcast on about ten Greek broadcasters. Director of Enoathe, which includes wine companies from the Thessaly region. Ambassador of the Wine Cities. Ambassador of the Cities of Organic. Judge in numerous international wine competitions.

Luca Federici

Italy | Liguria

Enologo. Di origini Liguri porta avanti una tradizione vitivinicola nel territorio Lunense che si tramanda da 4 generazioni. Sin da piccolo cresce nel settore enologico nell’azienda di famiglia e si laurea a Pisa nel 2011 in Viticoltura ed Enologia. Membro di Assoenologi dal 2012, nel 2016 ottiene il “Premio Futuro” al Concorso Mondial des Vins Extremes come miglior giovane produttore. Nel 2011 vince il premio Oscar Green per il progetto della propria cantina nella categoria “sostenibilità e transizione ecologica”.


Winemaker. Of Ligurian origins, it carries on a winemaking tradition in the Lunense area that has been handed down for 4 generations. From an early age he grew up in the wine sector in the family business and graduated in 2011 in Viticulture and Oenology in Pisa. Member of Assoenologi since 2012, in 2016 he obtained the “Future Award” at the Mondial des Vins Extremes Competition as best young producer. In 2011 he won the Oscar Green award for his cellar project in the “sustainability and ecological transition” category.

Filippo Taglietti

Italy | Veneto

Agronomo ed enologo, consulente vitivinicolo, esperto degustatore. Consulente e professionista nel settore vitivinicolo, frutticolo e oleicolo. Già redattore di articoli tecnico scientifici per testate giornalistiche nazionali.


Agronomist and oenologist, wine consultant, expert taster. Consultant and professional in the wine, fruit and olive growing sectors. Already editor of technical-scientific articles for national newspapers.

Arno Bauer

Luxembourg

Consulente Enologo, Direttore Tecnico presso numerose aziende vitivinicole in Lussemburgo, come Caves Gales, Caves St Martin e Caves Krier Freres


Oenologist Consultant, Technical Director at several Wineries in Luxembourg, as Caves Gales, Caves St Martin and Caves Krier Freres

Luca Antiga

Italy | Veneto

Enotecnico, libero professionista-consulenza tecnica e formazione. Consulente enologico per diverse aziende italiane e estere. Coadiuva varie realtà, soprattutto nell’area della DOCG Conegliano Valdobbiadene, per la produzione di spumanti metodo Martinotti, vini bianchi e rossi, dalla scelta dell’epoca vendemmiale in poi.


Wine technician, freelance-technical consultancy and training. Wine consultant for various Italian and foreign companies. It assists various realities, especially in the DOCG Conegliano Valdobbiadene area, for the production of sparkling wines Martinotti method, white and red wines, from the choice of the harvest time onwards.

Karolina Sitarek

Poland

Sales e Key Account Manager di aziende vinicole italiane in Austria e Germania presso Stoppervini SAGL. Responsabile delle vendite, della gestione del marchio, della degustazione di vini e del marketing. Membro certificato del National Wine Tester Team in Austria e sommelier certificato.
Lavora come giudice internazionale per diversi concorsi enologici in tutto il mondo.


Sales and Key Account Manager of Italian wineries in Austria and Germany at Stoppervini SAGL. Responsible for Sales, Brand management, Wine tasting and Marketing.
Certified Member of National Wine Tester Team in Austria and certified sommelier.
Working as an international judge for different wine competition all over the world.

Diana LazÃr

Moldova

Senior director per lo sviluppo del vino e del turismo in Moldavia. PhD in Giurisprudenza e Master Professionale in Wine Business and Law. Ha gestito una delle più importanti riforme dell’industria vinicola e del settore turistico in Moldavia, inclusa la creazione di una promozione del marketing internazionale; enti organizzati per la gestione del vino; ha stabilito la professione di sommelier in Moldavia; ha sviluppato le Strade del Vino della Moldavia, parte dell’itinerario turistico culturale Iter Vitis – Les Chemins de la Vigne accreditato dal Consiglio d’Europa. Giuria in più concorsi enologici.


Senior director for wine and tourism development in Moldova. PhD in Law and Professional Master in Wine Business and Law. Has run ones of the most important reforms of the wine industry and tourisms sector in Moldova, including establishing international marketing promotion; organized wine management institutions; established the sommelier profession in Moldova; developed the Wine Routes of Moldova part of Iter Vitis – Les Chemins de la Vigne tourism cultural route accredited by the Council of Europe. Jury at multiple wine contests.

Marco Razzano

Italy | Campania

Agronomo, Sommelier, consulente di numerose aziende vitivinicole della Campania.


Agronomist, Sommelier, consultant for numerous wineries in Campania.

Anna Godabrelidze

Georgia

Ingegnere-Tecnologo. Direttrice della Facoltà di Viticoltura ed Enologia presso l’Università di Agraria della Georgia, Presidente della Commissione Statale per i Test presso l’Agenzia Nazionale del Vino, Ministero dell’Agricoltura della Georgia. Autrice e conduttrice del programma televisivo “Tutto sul vino con Anna Godabrelidze”. Direttrice/Proprietaria della Georgian Wine School – V I N E M O. Proprietaria di A n e m o – Azienda vinicola. Ha lavorato in Borgogna, Bordeaux. Ha studiato a Bordeaux – Diritto, economia e gestione del settore del vino (Master II).


Engineer-Technologist – Director of faculty Viticulture and Oenology in Agricultural University of Georgia, State Testing Commission Chairwoman in National Wine Agency, Ministry of Agriculture of Georgia. Autor and host of TV Show “All about wine with Anna Godabrelidze. Director/Owner of Georgian Wine School – V I N E M O. Owner of A n e m o – Wine company. Worked in Bourgundy, Bordeaux. Studied in Bordeaux- Law, Economics & Management of Wine sector (Master II).

Christian Bauer

Austria

Assaggiatore ONAV dal 1995, durante i 20 anni vissuti in Italia ha conosciuto il panorama vitivinicolo del paese. Austriaco di nascita, è tornato a Vienna nel 2009 dove insieme a sua moglie, italiana, ha fondato la società “Wein & Kultur”. Organizzano manifestazioni mirate per produttori di vino, regioni e consorzi italiani come Friuli-Venezia Giulia, Franciacorta, Colli Orientali del Friuli, Morellino di Scansano ecc.


ONAV taster since 1995, during the 20 years lived in Italy he got to know the wine scene of the country. Austrian by birth, he returned to Vienna in 2009 where, together with his Italian wife, he founded the company “Wein & Kultur”. They organize targeted events for wine producers, regions and Italian consortia such as Friuli-Venezia Giulia, Franciacorta, Colli Orientali del Friuli, Morellino di Scansano etc.

Taeho Choi

Korea

Presidente di AVECWINE, azienda importatrice di vini.
Editorialista della rivista di vino “The Kookje Daily News”.
Professor PhD, Department of Distribution Marketing, Chatholic University of Busan.
Vicepresidente (Distribution Marketing) della Korea International Sommelier Association.
Editore del Wine Web Magazine THE SCENT.


President of AVECWINE, a wine importing company.
Wine Columnist of The Kookje Daily News.
Professor PhD, Department of Distribution Marketing, Chatholic University of Busan.
Vice President (Distribution Marketing) of the Korea International Sommelier Association.
Publisher of the Wine Web Magazine THE SCENT.

Manuel Angel Capote Pérez

Spain

Enologo e direttore tecnico di varie cantine, sommelier, pluriennale esperienza in molti concorso a livello mondiale, ex Vice Presidente di Cervim e ambasciatore di Cervim e viticultura nel mondo, specialista in viticoltura ed enoturismo.


Winemaker and technical director of various wineries, sommelier, many years of experience in many international live competitions, former Vice-President of Cervin and ambassador of Cervin and viticulture in the world, specialist in viticulture and wine tourism.

Bruno Fina

Italy | Sicily

Enologo, ideatore e fondatore delle Cantine Fina, Marsala.


Winemaker, creator and founder of Cantine Fina, Marsala.

Saša Štula

Croazia

Enologo, Direttore e proprietario della cantina Debra, in Croazia, membro degustatore dell’Istituto Croato di Enologia.
Laureato all’Università dell’Agricoltura di Zagabria. Consulente di diverse aziende vitivinicole in tutta la Croazia.
Specializzato nella produzione di vini spumanti con il Metodo Martinotti.


Oenologist, Director and owner of winery Dobra berba in Croatia, member of the wine degustator at the Croatian institute for winemaking.
Graduate at University of Agriculture in Zagreb. Several years consultant in a few wineries all over the Croatia.
Specialty in production of sparkling wine – Martinoti methode.

Benny Ben-Israel

Israel

Esperto di cucina, vini e turismo enogastronomico italiano in Israele. Vincitore del “Premio Giovanni Nuvoletti 2021” dell’Accademia Italiana della Cucina, ha conseguito un Master in Turismo e lavora come Docente e Consulente nell’ambito degli itinerari enogastronomici. Titolare di “MoltoBen” un tour operator italiano specializzato in tour culinari. Concorrente di spicco nel programma televisivo “Master Chef Israel” e produttore di alcuni programmi televisivi israeliani sull’enogastronomia in Italia.


Expert in Italian cuisine, wines and food and wine tourism in Israel. Winner of the “Giovanni Nuvoletti 2021 Award” of the Italian Academy of Cuisine, he holds a MA degree in tourism rescores development and works as a Lecturer and a Consultant for wine and food routes setting. The owner of “MoltoBen” an Italian boutique tour operator specialized in culinary tours. A prominent contender in the TV show “Master Chef Israel” and a producer of a few Israeli TV shows on food and wine in Italy.

Edan Barulfan

Israel

Scrittore e giornalista enologico israeliano, giudice del vino ed educatore. Membro dell’organizzazione Circle of Wine Writers. Di professione avvocato, esperto di diritto del vino. Autore di “Difesa della zona: sulle regioni vinicole e la classificazione regionale in tutto il mondo con raccomandazioni pratiche verso la legislazione regionale in Israele” (pubblicato in ebraico, 2014). Supervisore capo e consulente legale di TERRAVINO – Israel’s International Wine and Spirits Challenge. Consulente legale e professionale dietro le prime denominazioni di origine del vino israeliano (2019): Giudea e sottodenominazioni: Judean Hills e Judean Foothills. Redattore di contenuti, membro del comitato editoriale ed educatore di “Grape Man” (grape-man.com), principale istituto israeliano di formazione sul vino e portale web su vino e alcol. Consulente di enoturismo in Israele e nel mondo, guida turistica qualificata. L’educazione formale al vino comprende il WSET London (Livello 3 – Avanzato, attualmente candidato al diploma di livello 4), gli studi sul Ramat-Gan College – Wine Professions. Studi di Gestione dei Vigneti e Produzione del Vino presso la Soreq – Scuola di Vinificazione.


Israeli wine writer & journalist, wine judge and educator. Member of the Circle of Wine Writers organization. A lawyer by profession, expert on Wine Law. Author of “Zone Defense: On Wine Regions and Regional Classification Worldwide with Practical Recommendations towards Regional Legislation in Israel” (published in Hebrew, 2014). Chief supervisor and legal advisor of TERRAVINO – Israel’s international Wine and Spirits Challenge. Legal and professional advisor behind Israel’s first wine Appellations of Origin (2019): Judea and sub appellations: Judean Hills and Judean Foothills. Content Editor, member of editorial board and educator at “Grape Man” (grape-man.com), leading Israeli wine education institution & wine and alcohol web portal. Consultant on wine tourism in Israel and worldwide, qualified tour guide. Formal wine education includes WSET London (Level 3 – Advanced, currently a level 4 diploma candidate), Ramat-Gan College – Wine Professions studies. Vineyard Management and Wine Production studies at the Soreq – Winemaking School.

António Ventura

Portugal

Enologo, ha lavorato in diverse rinomate cantine del Portogallo, Germania e persino in Australia; Ex Presidente dell’Associazione Portoghese di Enologia; Enologo dell’anno 2013 per la “Revista de Vinhos”. Attualmente lavora presso l’azienda Quinta do Gradil.


Oenologist, he has worked in several renowned wineries in Portugal, Germany and even in Australia; Former President of the Portuguese Association of Oenology; Winemaker of the year 2013 for the “Revista de Vinhos”. He currently works at the Quinta do Gradil company.

Nina Jurinjak Brajko

Croazia

Enologa professionista. 15 anni di esperienza come enologa in numerose cantine della Croazia. 10 anni di esperienza come mebro di giurie internazionali in Concorso Enologici. Produttrice di Olio Extravergine d’Oliva.


Graduated as Professional specialist of enology. 15 years of work experience as oenologist in several wineries in Croatia. 10 years experience as a member of a jury at local and
international wine competitions. Producer of Extra Virgin Olive Oil .

Luca Dal Bianco

Italy | Veneto

Enologo, Direttore tecnico di tutti gli stabilimenti produttivi che fanno parte della Cantina cooperativa di Conegliano e Vittorio Veneto, membro delle commissioni d’assaggio per i vini D.O.C e D.O.C.G. presso Valoritalia, membro della commissione “Protocollo Viticolo” presso il Consorzio Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G.


Oenologist, Technical Director of all the production plants that are part of the cooperative winery of Conegliano and Vittorio Veneto, member of the tasting commissions for D.O.C and D.O.C.G. at Valoritalia, member of the “Viticultural Protocol” commission at the Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G.

Massimo Bellocchia

Italy | Valle d'Aosta

Enologo. Opera da 30 anni in Valle d’Aosta, con supporto analitico e consulenza alle aziende vitivinicole. Docente ONAV, membro delle commissioni DOC per la denominazione “Valle d’Aosta”, esperto tecnico per il concorso enologico “Vins Extremes”.


Winemaker. It has been operating in the Aosta Valley for 30 years, with analytical support and consultancy for wineries. ONAV teacher, member of the DOC commissions for the “Valle d’Aosta” appellation, technical expert for the “Vins Extremes” wine competition.

Fulvio Comandini

Italy | Lazio

Agronomo ed enologo, ex docente di ruolo di “Viticoltura ed Enologia” presso I.T.A.S. “E.Sereni” di Roma fino al 2019, svolge attività di consulenza tecnica nel settore vitivinicolo in numerose aziende laziali. Ha collaborato a progetti con i centri del C.R.A. di Conegliano Veneto e Velletri, per la ricerca e la caratterizzazione di vitigni autoctoni. Ha collaborato a progetti di ricerca nel campo agroalimentare con diverse Università. Ha redatto per conto di C.N.R.-Ibimet: la carta pedologica 1:25.000 “I suoli dell’area del Consorzio Tutela Frascati Doc” e “Approccio metodologico per l’inventario e la gestione del vigneto. È stato membro del C.d.A. del Consorzio Tutela “Frascati D.O.C. “, delegato al C.d.A. della FederDOC per il Lazio. Membro della commissione esaminatrice dei vini dell’ENOTECA ITALIANA di Siena, Presidente della commissione di degustazione dei vini a D.O. presso Valoritalia SOP 32 e commissario degustatore presso Agroqualità per le DOC del Lazio.


Agronomist and oenologist, former tenured professor of “Viticulture and Oenology” at I.T.A.S. “E.Sereni” of Rome until 2019 carries out technical consultancy activities in the wine sector in numerous companies in Lazio. He has collaborated on projects with the C.R.A. centers. of Conegliano Veneto and Velletri, for the research and characterization of native vines. He has collaborated on research projects in the agri-food field with various universities. He drafted on behalf of C.N.R.-Ibimet: the soil map 1:25,000 “The soils of the Consorzio Tutela Frascati Doc area” and “Methodological approach for the inventory and management of the vineyard. He was a member of the Board of Directors. of the “Frascati D.O.C.” Protection Consortium “, delegate to the Board of Directors. of the FederDOC for Lazio. Member of the wine examining commission of the ENOTECA ITALIANA of Siena, President of the D.O. wine tasting commission. at Valoritalia SOP 32 and tasting commissioner at Agroqualità for the DOCs of Lazio.

Renzo Moret

Italy | Veneto

Enologo, laureato in Scienze e Tecnologie Viticole ed Enologiche. Sommelier. Tecnico Degustatore nelle Commissioni di Certificazione DOCG e DOC per Valoritalia. Produttore nell’area del Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG. Vicepresidente Assoenologi sezione Veneto Centro Orientale


Oenologist, graduated in Viticultural and Oenological Sciences and Technologies. Sommelier. Technical Taster in the DOCG and DOC Certification Commissions for Valoritalia. Producer in the Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG area. Vice-president of Assoenologi Veneto Central Eastern section

Klaus Herres

Germany

Enologo. Svolge l’apprendistato in una azienda a conduzione familiare, per specializzarsi poi successivamente nella produzione di spumante e Champagne, a Le-Mesnil-sur-Oger (comunità partner di Leiwen in Champagne). Degustatore riconosciuto di spumante e Champagne a livello internazionale nei concorsi internazionali OIV. Dal 1999 è membro della Confraternita dello Champagne “Les Chevaliers de l’Arc” a Le Mesnil-eur-Ogre.


Winemaker. He did an apprenticeship in a family business, to later specialize in the production of sparkling wine and Champagne, in Le-Mesnil-sur-Oger (partner community of Leiwen in Champagne). Internationally recognized sparkling wine and Champagne taster in OIV international competitions. Since 1999 he has been a member of the Champagne Brotherhood “Les Chevaliers de l’Arc” in Le Mesnil-eur-Ogre.

Roberto Cipresso

Italy | Toscana

Nel 1987 si trasferisce da Bassano del Grappa a Montalcino dove inizia la propria carriera di Winemaker collaborando con alcuni dei più noti produttori come Case Basse, Poggio Antico e Ciacci Piccolomini d’Aragona dove coopera alla crescita e allo sviluppo aziendale. Nel 1995 fonda “La Fiorita” dove produrrà la prima “Quadratura del Cerchio”, etichetta iconica del percorso di ricerca di Roberto. Ideatore e fondatore del Winecircus, cantina laboratorio che collabora con le più importanti Università. È autore di numerosi libri e romanzi di successo. Ha all’attivo numerosi riconoscimenti importanti per la sua carriera, come “Miglior Enologo Italiano del 2006”, “Uomo dell’Anno” nella categoria “Food” per la rivista Men’s Health, “migliore cantina del mondo” per la sua Bodega Achaval-Ferrer, in Argentina, per la quale ha prodotto (secondo la rivista “Wine&Spirits”) il “miglior Malbec del mondo”. Selezionatore ed ambasciatore dei vini per l’esclusivo evento “Charity Dinner” ad Ellis Island (New York), coadiuvato dallo chef Massimo Bottura nel 2017. Dal 2020 collabora con Radio 105 nel programma “105 Friends” con Tony e Ross. Nello stesso anno esce il suo primo podcast sul vino in Italia con il titolo: “Divino. Storie della storia del vino”.


In 1987 he moved from Bassano del Grappa to Montalcino where he began his career as a winemaker collaborating with some of the most well-known producers such as Case Basse, Poggio Antico and Ciacci Piccolomini d’Aragona where he cooperated in the growth and development of the company. In 1995 he founded “La Fiorita” where he produced the first “Quadratura del Cerchio”, an iconic label of Roberto’s research path. Creator and founder of Winecircus, a laboratory cellar that collaborates with the most important universities. He is the author of numerous successful books and novels. He has numerous important awards to his credit for his career, such as “Best Italian Winemaker of 2006”, “Man of the Year” in the “Food” category for Men’s Health magazine, “best winery in the world” for his Bodega Achaval- Ferrer, in Argentina, for which he produced (according to the magazine “Wine&Spirits”) the “best Malbec in the world”. Wine selector and ambassador for the exclusive “Charity Dinner” event at Ellis Island (New York), assisted by chef Massimo Bottura in 2017. Since 2020 he has collaborated with Radio 105 in the “105 Friends” program with Tony and Ross. In the same year his first podcast on wine was released in Italy with the title: “Divino. Stories of the history of wine”.

Saveria Sesto

Italy | Calabria

Agronomo, enologo, membro della Commissioni d’assaggio per i vini DOC Calabria. Autrice di articoli e collaboratrice del Corriere della Calabria e altre testate giornalistiche. Presidente dell’Associazione L’Albero della Vite con sede a Lamezia Terme.


Agronomist, oenologist, member of the Tasting Commission for DOC Calabria wines. Author of articles and collaborator of the Corriere della Calabria and other newspapers. President of the L’Albero della Vite Association based in Lamezia Terme.

Stefano Carletto

Italy | Valle d'Aosta

Assaggiatore ONAV. Impiegato presso l’Assessorato regionale al turismo della Regione autonoma Valle d’Aosta, si occupa di promozione del territorio a 360° in Italia e all’estero ed è titolare dell’Azienda agricola “SteLo” che produce Zafferano.


ONAV taster. Employed at the Regional Tourism Department of the Autonomous Region of Valle d’Aosta, he deals with the promotion of the territory at 360 ° in Italy and abroad and is the owner of the “SteLo” farm which produces saffron.

Giovanni Giardina

Italy | Sicilia

Enologo, Funzionario Ispettore Istituto Regionale del Vino e dell’Olio in Sicilia, docente-maestro assaggiatore di vino ONAV, Ambasciatore Viticoltura Eroica, degustatore internazionale di vini e spiriti, Presidente della Commissione DOC Sicilia5.


Oenologist, Official Inspector of the Regional Institute of Wine and Oil in Sicily, teacher-master wine taster ONAV, Ambassador of Heroic Viticulture, international taster of wines and spirits, President of the Commission DOC Sicilia5

Helena Mira

Portugal

Enologa e docente presso il Politecnico di Santarém. Oltre all’insegnamento, dirige la produzione dei vini presso l’Escola Superior Agrária de Santarém. È stato membro di giuria di numerosi concorsi enologici, in Portogallo e all’estero. Ha insegnato al Corso di Perfezionamento in Enologia dell’Università Cattolica di Porto.


Enologist and professor at the Polytechnic of Santarém. She also directs the production of wines at the Escola Superior Agrária de Santarém. She’s been a member of the jury of numerous wine competitions, in Portugal and abroad. She also taught at the Postgraduate Course in Oenology at the Catholic University of Porto.

Giovanni Verzini

Italy | Veneto

Produttore nella storica area del Soave, in Veneto, esperto degustatore, promotore attivo della salvaguardia dei territori e delle vigne del Soave e del Garda, col ruolo di consigliere e vicepresidente. Partner fondatore della Strada del Vino e partner del gruppo Collis, Azienda di Colognola ai Colli.


Winemaker in the historical area of Soave vineyards in Veneto, expert wine taster, active promoter of the protection of Soave and Garda wines and territories with the roles of councilor and vice president.  founding partner of the “Strada del Vino” and managing partner of the Collis group winery based in Colognola ai Colli

Nanyoung Baek

Korea

Langhe Wines Ambassador, Giornalista del vino della rivista online coreana WineOk & The Scent, Presidente dell’Agenzia Italiana Wine & Gastronomic Tour, Giudice del vino, Sommelier professionista certificato dall’Associazione Italiana Sommelier, Blogger, Assaggiatore di formaggi certificato di primo livello ONAF.


Langhe Wines Ambassador, Wine Journalist of Korean online Wine magazine WineOk & The Scent, President of Italian Wine & Gastronomic Tour Agency, Wine Judge, Certified Professional Sommelier by “Associazione Italiana Sommelier”, Blogger, First Level Certified Cheese Taster by ONAF.

Vito Mezzapelle

Italy | Sicily

Di origini siciliane, esperto in Viticoltura ed Enologia, docente e produttore di Olio Extra Vergine di Oliva. Conseguita la Laurea in Scienze Viticole ed Enologiche presso l’università di Torino, nel 2011 intraprende, per diversi anni, l’attività di ricerca in campo viticolo-enologico, in particolare per la valorizzazione dei vitigni autoctoni siciliani. Nel 2012, fu vincitore del Premio “Marco De Bartoli”, come migliore tesi di laurea. Nel 2015, dopo un periodo trascorso in California per l’applicazione di nuove metodiche analitiche per lo studio dei polifenoli del vino, consegue il titolo di Dottore di Ricerca in Biologia Vegetale e Produttività della Pianta Coltivata presso l’Università degli Studi di Milano.
Da circa 10 anni fa parte delle commissioni di esperti, nei più importanti concorsi enologici europei, come Berliner Wein Trophy, Austria Wine Challenge, International Wine City Challenge, Concours de Lyon e tanti altri. Attualmente, svolge attività di docenza presso alcune scuole superiori siciliane, non trascurando la gestione dell’azienda di famiglia, di circa 10 ettari tra vigneti e uliveti, situata a ridosso delle isole dello Stagnone di Marsala.


Of Sicilian origins, expert in Viticulture and Oenology, teacher and producer of Extra Virgin Olive Oil. After graduating in Viticultural and Oenological Sciences at the University of Turin, in 2011 he undertook, for several years, the research activity in the viticultural-oenological field, in particular for the enhancement of Sicilian native vines. In 2012, he was the winner of the “Marco De Bartoli” Prize, as best thesis. In 2015, after a period spent in California for the application of new analytical methods for the study of polyphenols in wine, he obtained the title of PhD in Plant Biology and Cultivated Plant Productivity at the University of Milan. For about 10 years he has been part of the commissions of experts in the most important European wine competitions, such as Berliner Wein Trophy, Austria Wine Challenge, International Wine City Challenge, Concours de Lyon and many others.
Currently, he teaches at some Sicilian high schools, not neglecting the management of the family business, of about 10 hectares of vineyards and olive groves, located close to the islands of the Stagnone di Marsala.

Francesco Soleti

Italy | Puglia

Tecnologo Alimentare, esperto del settore viticolo ed enologico. Diplomato presso l’Istituto Agrario con Specializzazione in Viticoltura ed Enologia di Locorotondo, ha conseguito la Laurea in Scienze e Tecnologie Alimentari e il Dottorato di Ricerca in Ecosistemi Agricoli Sostenibili presso il Dipartimento di Scienze Agroambientali, Chimica e Difesa vegetale dell’Università degli Studi di Foggia, occupandosi del potenziale qualitativo dei vini prodotti da alcuni genotipi viticoli di nuova introduzione nell’ambiente colturale della Murgia Nord-Occidentale. Ha proseguito lo stesso studio nell’ambito di un Assegno di Ricerca presso lo stesso dipartimento. Dal 2008 è Assaggiatore Docente nazionale O.N.A.V.; tiene lezioni ai relativi corsi, relatore in eventi a tema. Svolge periodicamente attività di docenza nell’ambito della filiera vitivinicola, olearia e delle produzioni agroalimentari presso ITS Agroalimentare e ITS Turismo Puglia. Numerose le partecipazioni come giudice a concorsi enologici e guide al consumo. Docente di ruolo in Scienze Tecnologie e Tecniche Agrarie presso l’Istituto Tecnico Agrario “Umberto I” di Andria.


Food Technologist, expert in the viticultural and oenological sector. Graduated from the Agricultural Institute with Specialization in Viticulture and Oenology of Locorotondo, he obtained a Degree in Food Science and Technology and a Research Doctorate in Sustainable Agricultural Ecosystems from the Department of Agri-Environmental Sciences, Chemistry and Plant Protection of the University of Foggia, dealing with the qualitative potential of the wines produced by some newly introduced viticultural genotypes in the cultivation environment of the North-Western Murgia. He continued the same study as part of a research grant at the same department. Since 2008 he has been a national O.N.A.V. teaching taster; holds lectures on the relevant courses, and is a speaker at themed events. He periodically carries out teaching activities in the wine, oil and agri-food production chain at ITS Agroalimentare and ITS Turismo Puglia. Numerous participations as a judge in wine competitions and consumer guides. Permanent teacher in Agricultural Sciences, Technologies and Techniques at the “Umberto I” Agricultural Technical Institute in Andria.

Rossano Boffa

Italy | Piedmont

Enotecnico, cresciuto nella cantina di famiglia specializzata in uve Barbera nell’area del Nizza DOCG, è approdato nel 2002 alla Luigi Bosca di Canelli, dove lavora tuttora. Negli anni in Bosca, sta avendo l’opportunità di occuparsi di Enologia a 360°: dall’intero ciclo produttivo (vigneti, vinificazione, spumantizzazione, invecchiamento, infusioni per vermouth, assemblaggi di cocktail aromatizzati, imbottigliamento) alle fasi trasversali (Qualità e Sicurezza alimentare, legislazione, R&D, impianti, infrastrutture, Industria 4.0, laboratorio e, naturalmente, degustazione). Fa parte del consiglio dell’organizzazione per la comunicazione delle conoscenze in Enologia (OICCE) ed è membro delle commissioni d’assaggio per i vini D.O.C e D.O.C.G. presso Valoritalia.


Enotecnico, who grew up in the family winery specializing in Barbera grapes in the Nizza DOCG area, he joined Luigi Bosca in Canelli in 2002, where he still works today. Over the years in Bosca, he has been having the opportunity to deal with Enology at 360 °: from the entire production cycle (vineyards, vinification, sparkling winemaking, aging, infusions for vermouth, blending of flavored cocktails, bottling) to the transversal phases (Quality and Safety food, legislation, R&D, plants, infrastructures, Industry 4.0, laboratory and, of course, tasting). He is a member of the board of the organization for the communication of knowledge in Oenology (OICCE) and is a member of the tasting commissions for D.O.C and D.O.C.G. at Valoritalia.

Jorge Sampaio

Portugal

Presidente della Strada del Vino di Bairrada e delle Strade del Vino Portoghesi. È stato Vice-Sindaco del Comune di Anadia, assumendo funzioni di organizzazione di eventi, con le aree di Sport, Turismo, Relazioni Internazionali. Degustatore in diversi concorsi enologici in Portogallo e all’estero.


President of the Bairrada Wine Route and the Portuguese Wine Routes. He was Deputy Mayor of the Municipality of Anadia, assuming functions of organization of events, with the areas of Sport, Tourism, International Relations. Taster in several wine competitions in Portugal and abroad.

Cesare Montomoli

Italy | Toscana

Diplomato in Enologia nel 1997 all’Istituto Tecnico Agrario di Siena, ha lavorato come enotecnico in alcune cantine del Chianti Classico, poi per 10 anni presso l’enoteca Italiana di Siena, dove diventa Sommelier professionista nel 2003. Segue in prima persona la prima edizione della Selezione del Sindaco, svoltasi a Siena, come supporto tecnico e molti altri importanti concorsi enologici. Membro di Commissione assaggio in due edizioni della Selezione dei Vini di Toscana, membro della commissione di degustazione attribuzione denominazione di origine dei vini maltesi.
Ristoratore da oltre 16 anni nel cuore del Chianti Classico, profondo conoscitore della zona e appassionato collezionista di vini.


Graduated in Oenology in 1997 at the Agricultural Institute of Siena, he worked as a wine technician in some wineries in the Chianti Classico area, then for 10 years at the “Enoteca Italiana” based in Siena, where he became a professional Sommelier in 2003. He personally follows the first edition of the “Selezione del Sindaco”, held in Siena, as technical support and many other important wine competitions. Member of the tasting commission in two editions of the “Selezione del Vini di Toscana”, member of the tasting commission for the attribution of the denomination of origin of Maltese wines. Restaurateur for over 16 years in the heart of Chianti Classico, has a deep knowledge of the area and is a passionate wine collector.

Salvatore Maule

Italy | Trentino Alto-Adige

Enologo. Dopo un’importante e formativa esperienza lavorativa presso la cantina Vinicola Valdadige – Gaierhof di Roverè della Luna (TN), dal 1979 assume l’incarico di coordinatore delle attività di sperimentazione didattica del corso Enotecnico presso l’attuale Fondazione Edmund Mach di San Michele all’Adige.


Winemaker. After an important and formative work experience at the Valdadige – Gaierhof winery in Roverè della Luna (TN), in 1979 he took on the role of coordinator of the didactic experimentation activities of the Enotechnical course at the current Edmund Mach Foundation of San Michele all’Adige.

Maria Vicente

Portugal

Nata nella regione dell’Alentejo, laureata in Ingegneria Alimentare, enologa, ha lavorato in diverse cantine della regione del Tago. È amministratore delegato ed enologa di Casa de 1927. Partecipa a numerosi concorsi enologici, convegni e workshop nazionali e internazionali. È anche membro della Camera degli Assaggiatori della Regione del Tago, dell’Associazione Portoghese di Enologia, della “Confraria Enófila Nossa Sra. do Tejo”.


Born in the Alentejo region, graduated in Food Engineering, oenologist, she worked in various wineries in the Tagus region. She is CEO and oenologist of Casa de 1927. She participates in numerous national and international wine competitions, conferences and workshops. He is also a member of the Chamber of Tasters of the Tagus Region, of the Portuguese Association of Oenology, of the “Confraria Enófila Nossa Sra. Do Tejo”.

Tiago Correia

Portugal

Ingegnere agrario dell’Università di Évora, è responsabile enologo presso la Quinta do Gradil dal 2018; Ex enologo del marchio di vino “Villa Oeiras”, un progetto di vini Carcavelos del Comune di Oeiras (Portogallo).


Agricultural engineer of the University of Évora, he has been responsible for winemaking at the Quinta do Gradil since 2018; Former oenologist of the wine brand “Villa Oeiras”, a Carcavelos wine project of the Municipality of Oeiras (Portugal).

Gianfranco Cordero

Italy | Piedmont

Enologo presso importanti aziende produttrici e imbottigliatrici di vini in Piemonte, Liguria, Lombardia, Calabria, Sicilia con anche alcuni incarichi internazionali. Titolare di un laboratorio di analisi, accreditato per l’emissione di certificati ufficiali, di analisi di vini per l’esportazione e la legislazione italiana e CEE. Presidente della commissione di degustazione Valoritalia, presidente della commissione degustazione dell’Enoteca Regionale del Roero, consulente tecnico ufficiale del tribunale, collabora con l’università di Torino facoltà di viticoltura ed enologia. Docente nazionale AIS per materie enologiche.


Oenologist at important wine producing and bottling companies in Piedmont, Liguria, Lombardy, Calabria, Sicily with also some international assignments. Owner of an analysis laboratory, accredited for the issue of official certificates, analysis of wines for export and Italian and EEC legislation. President of the Valoritalia tasting commission, president of the tasting commission of the Regional Enoteca del Roero, official technical consultant of the court, collaborates with the University of Turin, Faculty of Viticulture and Enology. National AIS teacher for oenological subjects.

Enzo Giorgi

Italy | Liguria

Sommelier e degustatore ufficiale. Relatore di Master Class sul vino.


Sommelier and official taster. Speaker of Master Class on wine.

Mar Galván

Spain

Enologa, Sommelier, esperta in analisi sensoriale, Analista Alimentare, Tecnico della sicurezza, scrittore e poeta, con tre libri all’attivo, consulente per numerose aziende vitivinicole.
Giornalista enogastronomica, membro del Consiglio di Amministrazione e Delegato della Catalogna dell’Associazione Spagnola dei Giornalisti e Scrittori del Vino (AEPEV) (FAPE). Membro del Congresso e firmatario del prestigioso “Wineries for Climate”, membro della FIVIN (Fondazione per la ricerca sul vino e la nutrizione), Membro della Federazione spagnola del Vino, Membro attivo di Tajovino, Retecork, Aecork intorno all’ecologia e sostenibilità nel mondo del vino e del sughero. Membro dell’ICEX. Formatore di Formatori certificati del “Cava” per l’Istituto del Cava, di vino sherry e di vino liquorosi Montilla-Moriles, dei Vini delle Isole Canarie e Ambasciatore dei Vini delle Canarie. Membro di “Sherry Women”, scelta come una delle 50 donne del vino di Spagna da Vinos y Magazine.


Oenologist, Sommelier, expert in sensory analysis, Food Analyst, Safety Technician,writer and poet, with three books to his credit, consultant for numerous wine companies.
Food and wine journalist, member of the Board of Directors and Delegate of Catalonia of the Spanish Association of Wine Journalists and Writers (AEPEV) (FAPE). Member of Congress and signatory of the prestigious “Wineries for Climate”, member of FIVIN (Foundation for Research on Wine and Nutrition), Member of the Spanish Wine Federation, Active member of Tajovino, Retecork, Aecork around ecology and sustainability in world of wine and cork. Member of ICEX. Trainer of certified “Cava” trainers for the Institute of Cava, sherry wine and fortified wine Montilla-Moriles, of Canary Islands Wines and Ambassador of Canary Islands Wines. Member of “Sherry Women”, chosen as one of the 50 women of Spanish wine by Vinos y Magazine.

Stefano Vercelloni

Italy | Piemonte

Perito Agrario, responsabile settore tecnico Confagricoltura Novara e Verbania in particolare per la vitivinicoltura dal 1977 al 2013. Assaggiatore tecnico O.N.A.V. dal 1999. Libero professionista Tecnico Agricolo.


Agricultural expert, responsible for the technical sector of Confagricoltura Novara and Verbania in particular for viticulture from 1977 to 2013. Technical taster O.N.A.V. since 1999. Self-employed agricultural technician.

Kristijan Damijanić

Croazia

Docente ai Corsi enologici del Politecnico di Rijeka, Croazia. Dottorato di ricerca in scienze del vino. 15 anni come membro di giuria in concorsi enologici locali e internazionali. 10 anni di esperienza come segretario dei concorsi Vinistra e The World of Malvasia. Presidente dell’associazione Agrorovinj.


Lecturer at the Wine courses of the Polytechnic of Rijeka, Croatia. PhD in wine science. 15 years as a member of a jury at local and international wine competitions. 10 years experience as secretary of Vinistra and The World of Malvasia competitions. President ot the Agrorovinj association.

Cecilia Alarcon Salinas

Chile

International Wine Consultant, Sommelier e fondatrice di Enogastronomy Consulting S.p.A. Cecilia è una geografa cilena, che ha lavorato a progetti per piccole e medie imprese nel settore vinicolo cileno. Giudice in vari concorsi enologici internazionali e designato Ambasciatore del vino cileno, creando un ponte tra il Cile e l’Europa, lavora anche nell’Enoturismo, ed è un’appassionata leader e organizzatrice di viaggi studio enogastronomici per professionisti e amanti del vino, principalmente in Italia e Cile. Cecilia è membro di Associazioni internazionali di Donne e Vino; Le Donne del Vino (Italia) e Mujeres del Vino (Cile).


International Wine Consultant, Sommelier and founder of Enogastronomy Consulting S.p.A. Cecilia is a Chilean Geographer, who has worked with projects for small and medium-sized enterprises in the Chilean wine sector. Juror in various international wine contests and designated Chilean Wine Ambassador, creating a bridge between Chile and Europe. She also works in Wine Tourism, and is an enthusiast leader and organiser of wine & gastronomic study tours for professionals & wine lovers, mainly in Italy and Chile. Cecilia is member of the international Associations of Women and Wine; Le Donne del Vino (Italy) and Mujeres del Vino (Chile).